Αδελφοποίηση με το Liceo Classico di Francesco Maurolico Messina

Αδελφοποίηση με το Liceo Classico di Francesco Maurolico Messina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 5ο Γυμνάσιο Ρόδου πραγματοποίησε στις 18.9.-23.9.2022 μια εκπαιδευτική εκδρομή στη Σικελία. Η εκδρομή έγινε στο πλαίσιο αδελφοποίησης του 5ου Γυμνασίου Ρόδου με το Liceo Classico di Francesco Maurolico Messina. Στην εκδρομή πήραν μέρος 41 μαθητές και μαθήτριες της β’ και γ’ τάξης. Η εκπαιδευτική εκδρομή περιελάμβανε επισκέψεις σε διάφορες πόλεις της Σικελίας οι οποίες υπήρξαν αποικίες της αρχαίας Ελλάδας και αποτέλεσαν αυτό που ακόμη και σήμερα αποκαλούμε Magna Grecia: Κατάνια, Μεσσήνη, Τίνταρι, Τσεφαλού, Παλέρμο, Αγκριτζέντο, Ταορμίνα. Πέρα από αυτές η εκδρομή περιελάμβανε επίσκεψη στην πόλη Ατσιρεάλε και στο Ηφαιστειακό Πάρκο Αίτνας.

 

Κατά την επίσκεψη της ομάδας μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών του 5ου Γυμνασίου στο Κλασσικό Λύκειο Μαυρόλυκος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου η τελετή αδελφοποίησης των δύο σχολείων. Στην τελετή αδελφοποίησης παρευρέθηκαν η διευθύντρια του Λυκείου Μαυρόλυκος κυρία Giovanna De Francesco, ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας της Μεσσήνης κύριος Daniele Makris και μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, αλλά και εκπρόσωποι του τομέα παιδείας από τον Δήμο της Μεσσήνης. Κατά την τελετή αδελφοποίησης έγινε παρουσίαση των χώρων του 5ου Γυμνασίου μέσω βίντεο, προβολή βίντεο με κτήρια ιταλικής αρχιτεκτονικής της πόλης της Ρόδου, αλλά και από διάφορα άλλα σημεία του νησιού, οι μαθητές/μαθήτριες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Δωδεκανήσου και ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο σχολείων.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής η ομάδα μαθητών, μαθητριών και συνοδών εκπαιδευτικών επισκέφτηκαν: την καστροεκκλησία του Τίνταρι, όπου φυλάσσεται το ξύλινο άγαλμα της Madonna Nera, περιηγήθηκαν στο Τσεφαλού και επισκέφτηκαν τον καθεδρικό του ναό, περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα του Παλέρμο, της πρωτεύουσας της Σικελίας, επισκέφτηκαν τον καθεδρικό ναό και το Antonio Pasqualino International Puppet Museum όπου και ξεναγήθηκαν, επισκέφτηκαν την κοιλάδα των ναών στο Αγκριτζέντο, το αρχαιολογικό πάρκο Νεαπόλεως, το πάρκο τεχνολογίας Αρχιμήδη και το νησί της Ορτυγίας στις Συρακούσες, περιηγήθηκαν στην πόλη Ατσιρεάλε, όπου επισκεφτήκαν το ναό της προστάτιδος της πόλης Santa Venera, επισκέφτηκαν το ηφαιστειακό πάρκο Αίτνας, περιηγήθηκαν στην Ταορμίνα και επισκέφτηκαν το αρχαίο ελληνικό θέατρο της, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Palazzo Biskari στην Κατάνια, και στον καθεδρικό ναό της πόλης στην Piazza Duomo.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε: τη διευθύντρια του Liceo Classico di Francesco Maurolico Messina, Giovanna De Francesco για την αποδοχή του αιτήματος αδελφοποίησης των δυο σχολείων και τη φιλοξενία, και τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Μεσσήνης Daniele Makris για την πολύτιμη βοήθεια του στην πραγματοποίηση της αδελφοποίησης και την υποδοχή που μας επιφύλαξε, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Ρόδου για την υποστήριξή του καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της εκδρομής και την πολύτιμη συμβολή του στην αγορά των δώρων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την έγκριση της αδελφοποίησης των δύο σχολείων και την προσφορά του συλλεκτικού λευκώματος I.C.A.R.O. και το πρακτορείο SAIS για την άριστη οργάνωση της εκδρομής και εξαιρετική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.