Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον Υδροβιολογικό Σταθμό & στο Μουσείο Ορυκτολογίας

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου  και στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας Σταματιάδη

 

 

 

 

 

 

Tην Τρίτη 16 Απριλίου 2024, οι μαθητές/τριες των τμημάτων Γ1, Γ2, Γ3 και Γ4 που συμμετέχουν στα περιβαλλοντικά προγράμματα: «Το Λιλιπούτειο ψάρι της Ρόδου ‘‘Γκιζάνι’’» και «Ο Κολοσσός συναντά τον Εγκέλαδο» επισκέφθηκαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου και το Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας Σταματιάδη με συνοδούς καθηγητές την κ. Κούκουλα Γεωργία, την κ. Ρεΐση Φλώρα και τον κ. Γιακουμάκη Γαβριήλ.

 

Αρχικά, οι μαθητές/τριες του προγράμματος «Ο Κολοσσός συναντά τον Εγκέλαδο» μετέβησαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου ενημερώθηκαν από τον Αρχιπυροσβέστη κ. Θεοδοσίου για θέματα αντιμετώπισης πυρκαγιάς, σεισμών και πλημμυρών και την απόκτηση καλών πρακτικών σε καταστάσεις κινδύνου. 

 

Ακολούθησε επίδειξη ενός πυροσβεστικού οχήματος και του εξοπλισμού, καθώς και παρουσίαση της στολής του πυροσβέστη από το προσωπικό της πυροσβεστικής.

 

Αναμφίβολα, μέσα από τη βιωματική προσέγγιση, οι μαθητές κατάφεραν να αντιληφθούν τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επάγγελμα του Πυροσβέστη, καθώς και τη σημαντικότατη και σπουδαία προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. 

 

Παράλληλα, οι μαθητές/τριες του προγράμματος “Το Λιλιπούτειο ψάρι της Ρόδου: Γκιζάνι” επισκέφτηκαν τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου. Η κ. Βίβιαν Λουιζίδου, Βιολόγος Ωκεανογράφος ενημέρωσε και ξενάγησε τα παιδιά, τα οποία επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, απαντώντας σε ερωτήσεις, αποκαλύπτοντας τις γνώσεις τους και εκφράζοντας τις απορίες τους. Η εκπαιδευτική ενημέρωση πραγματοποιήθηκε σε ένα χώρο που δημιουργούσε έντονες εντυπώσεις, αφού τις επιβλητικές μορφές των  απολιθωμάτων  της  φάλαινας Ζιφιού, της χελώνας Καρέττα και  του καρχαρία Αλεπού εξισορροπούσε  η ήρεμη παρουσία των μικρών γκιζανιών. Το γκιζάνι είναι ένα ψαράκι μικρού μεγέθους, που ζει αποκλειστικά στα γλυκά νερά της Ρόδου. Αυτό αποτέλεσε και το αντικείμενο μελέτης της περιβαλλοντικής μας ομάδας και την αφορμή να επισκεφτούν τα παιδιά, που συμμετείχαν σε αυτήν, το Ενυδρείο.

 

Τα εκθέματα ήταν πολλά και τράβηξαν το ενδιαφέρον τους. Μάλιστα, μερικά από τα είδη που παρατήρησαν και φωτογράφισαν μπορεί να τα συναντήσουν και να τα αναγνωρίσουν στις θάλασσες του νησιού μας. Οι μαθητές αποχώρησαν γεμάτοι εικόνες και παραστάσεις για τον επόμενό τους προορισμό. 

 

Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες των δύο προγραμμάτων μετέβησαν με λεωφορείο στο  Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας Σταματιάδη στην Ιαλυσό, όπου ξεναγήθηκαν από τον κ. Πολυχρόνη Σταματιάδη στις συλλογές του μουσείου, μαθαίνοντας  για τα ορυκτά και τα απολιθώματα που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του υπόλοιπου κόσμου, συμπεριλαμβανομένου ενός μοναδικού είδους φάλαινας με το όνομα “Rododelphis Stamatiadis”.

 

Πρόκειται για ένα είδος μοναδικό στον κόσμο, πρόγονο της φάλαινας Όρκα, ηλικίας περίπου δυο εκατομμυρίων ετών που ανακάλυψε ο κ. Σταματιάδης τον Οκτώβριο του 2020 στη θαλάσσια περιοχή των Πευκών και στο οποίο δόθηκε τιμητικά το όνομα του ίδιου αλλά και της Ρόδου.

 

Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου και του Μουσείου Σταματιάδη για την εξαιρετική φιλοξενία, την ενδιαφέρουσα ξενάγηση και τις μοναδικές εκπαιδευτικές εμπειρίες που προσέφεραν στους μαθητές και στις μαθήτριές μας.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.