Ιστορία του Σχολείου

Ιστορία του Σχολείου

 

Στη Ρόδο, μετά το 1522 και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, οι Έλληνες υπήκοοι εκδιώχθηκαν από την τειχισμένη μεσαιωνική πόλη όπου κατοικούσαν. Οι κατοικίες των Ελλήνων ήταν πλέον εκτός των τειχών, στα επονομαζόμενα Μαράσια. Αρχικά επτά στον αριθμό, βρίσκονταν νότια της μεσαιωνικής πόλης και ήταν τα ακόλουθα: οι Αγ. Ανάργυροι, ο Αγ. Ιωάννης, η Αγ. Αναστασία, η Μητρόπολη, ο Αγ. Γεώργιος (ο κάτω), ο Αγ. Νικόλαος, ο Αγ. Γεώργιος (ο καμένος).

 

Εκεί, στο Μαράσι της Μητρόπολης ακριβώς δίπλα, δυτικά του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, βρίσκεται το νεοκλασικό το Καζούλλειο Παρθεναγωγείο, το οποίο αποτέλεσε το μοναδικό επίσημο εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρείχε εφόδια, μόρφωση και παιδεία σε κορίτσια, τόσο σε ομαλές όσο και σε ταραγμένες περιόδους. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1855-1860. Το 1882 αποφασίστηκε η ανέγερση κτηρίου στο δυτικό τμήμα του αύλειου χώρου του μητροπολιτικού ναού αλλά το εγχείρημα προσωρινώς διεκόπη λόγω έλλειψης κονδυλίων. Η ολοκλήρωσή του, το 1891, πραγματοποιήθηκε έπειτα από διάθεση της δωρεάς που προέκυψε από τη διαθήκη του Ρόδιου επιχειρηματία Παύλου Καζούλλη. Ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του, το κτήριο μετονομάστηκε σε «Καζούλλειο Παρθεναγωγείο».

 

Από τη χώρα των Φαραώ, ο Παύλος Καζούλλης δεν ελησμόνησε την αγαπημένη του Ρόδο. Συντάσσοντας τη διαθήκη του το έτος 1887, ένα χρόνο πριν τον θάνατό του, στο χωριό της Αιγύπτου KAFR – EL ZAYAT, παράγγειλε να ιδρυθεί στη Ρόδο σχολείο – Παρθεναγωγείο με το όνομα Καζούλειο Παρθεναγωγείον στην κόρη του Χρυσάνθη που ήταν και η κληρονόμος του. Για τον σκοπό αυτόν άφησε για τη στέγαση του Παρθεναγωγείου το πατρικό του σπίτι στη συνοικία – Μαράσι του Αγ. Γεωργίου και κληροδότημα 40.000 δραχ. εκείνης της εποχής για τη λειτουργία του. Απόσπασμα από την διαθήκη του: «Παραγγέλλω την αυτήν θυγατέρα μου και κληρονόμον Χρυσάνθη να παραδώση εις σύστασιν Παρθεναγωγείου απόρων κορασίδων εν Ρόδω την εκεί οικίαν μου κειμένην εις συνοικίαν (Μαράσι) Αγίου Γεωργίου, όπερ Παρθεναγωγείον φέρει την επωνυμίαν Καζούλλειον Παρθεναγωγείον». Η Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότητα Ρόδου όμως αποφάσισε, ότι ήταν προτιμότερο η στέγαση του Παρθεναγωγείου να μην είναι σε συνοικία, αλλά στο κέντρον και παραπλεύρως του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, για αυτό επώλησε το σπίτι και με τα χρήματα αυτά κτίστηκε το Καζούλλειο παρθεναγωγείο στο μέρος που βρίσκεται σήμερα.

 

Το κτήριο τελικά οικοδομήθηκε στα νεοκλασικά πρότυπα, ήταν ισόγειο με κάτοψη σε σχήμα Π, χαρακτηριζόμενο από αυστηρή συμμετρία. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Μιχάλης Καζούλλης, ανιψιός του Παύλου, προσέθεσε με δαπάνη του τον πρώτο όροφο που στεγάστηκε το «Ανώτερο Καζούλλειο». 

 

 

Από το 1891 έως το 1933 λειτούργησε ως εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Θηλέων. Από το 1933 έως το 1937 λειτούργησε ως Δημοτικό και ως «Ημιγυμνάσιον». Συγκεκριμένα από το 1933 έως το 1937 στις 2 αίθουσες του 1ου ορόφου λειτούργησε το Ανώτερο Παρθεναγωγείο με 2 τάξεις: την 7η και την 8η.

 

Το 1937 η ιταλική διοίκηση, όταν κυβερνήτης ήταν ο Mario Lago, έκλεισε το σχολείο και στο πλαίσιο της πολιτικής εξιταλισμού της ελληνικής παιδείας το Καζούλλειο Παρθεναγωγείο μετονομάστηκε σε σχολή με το όνομα «Πρενσιπέσσα Μαρία Ντι Πιεμόντε». Η αρχική του ονομασία, την οποία διατηρεί ως σήμερα, επανήλθε μετά την απελευθέρωση.

 

Από την ίδρυσή του μέχρι και το 1948 για τη λειτουργία του φρόντιζε η Ιερά Μητρόπολη μετά των Δημογερόντων. Αυτοί φρόντιζαν να στέλνονται Δάσκαλοι ή Δασκάλες από την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα , τα Γιάννενα ή από άλλες πόλεις της Ελλάδος. Η αμοιβή τους γινόταν από εράνους που διενεργούσε η επιτροπή των Δημογερόντων ή από δωρεές που δέχονταν.

 

Από το 1944 έως το 1985 λειτούργησε ως μεικτό Δημοτικό Σχολείο όπως και τα υπόλοιπα Δημοτικά Σχολεία της επικράτειας. Μέχρι το 1985 στο συγκεκριμένο κτήριο στεγάστηκε το 2ο Δημοτικό σχολείο Ρόδου και αμέσως μετά το 5ο Γυμνάσιο Ρόδου μέχρι και το 2010. Από το 2010 το 5ο Γυμνάσιο Ρόδου – Καζούλειο Παρθεναγωγείο μεταφέρθηκε και πλέον στεγάζεται στο κτίριο επί της οδού Λονδίνου 21 στο Ροδίνι.   

 

Πηγές:

 

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.