Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας

Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας

 

 

 

 

 

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας “Journée Internationale de la Francophonie” οι μαθητές της A’ και B’ γυμνασίου με την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους Αριάδνης Μιλτιάδου, είχαν την ευκαιρία να μάθουν ότι στις 20 Μαρτίου κάθε έτους, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας αλλά και τις αξίες που πρεσβεύει εκείνη όπως το δικαίωμα στην ισότητα, στην ελευθερία αλλά και στην διαφορετικότητα.

 

Πολυσύνθετη και συμπεριλιπτική η Γαλλοφωνία αποτελεί μια συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινότητα χωρών και ανθρώπων σε πέντε ηπείρους, που μοιράζονται ως κοινή την γαλλική γλώσσα είτε ως μητρική, επίσημη ή δεύτερη ξένη γλώσσα.

Στην αρχή οι μαθητές παρακολούθησαν το” Ηymne et Ode à la Francophonie ” ενώ στην συνέχεια επεξεργάστηκαν τον παγκόσμιο χάρτη, επισημαίνοντας τις χώρες που ανήκουν στην Γαλλοφωνία αλλά και τους παράγοντες που συνέβαλαν στην διάδοση της γαλλικής γλώσσας.

 

Τέλος με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Παρίσι το 2024, οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικά βίντεο με την παρουσίαση των mascottes,”Les Phryges” που είναι εμπνευσμένες από το φρυγικό σκουφάκι, σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης και Δημοκρατίας. Στο πνεύμα της ισότητας και της συμπερίληψης που διακρίνει τους επερχόμενους αγώνες οι διοργανωτές επέλεξαν για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων κοινές μασκότ για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες προωθώντας το μήνυμα της ισότητα, αλληλεγγύης και αλληλοσυμπλήρωσης, γεγονός που αποτέλεσε στην τάξη αφορμή για συζήτηση αλλά και καλλιτεχνική δημιουργία από την πλευρά των μαθητών.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.