Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες

Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες

 

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

 

Είναι γεγονός πως στο σύγχρονο κόσμο η χρήση των κινητών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά. Η χρησιμότητά τους είναι αναμφισβήτητη για την επικοινωνία, για το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρουν αλλά και ως πύλη εισόδου στο διαδίκτυο, κυρίως ως εργαλείο ενημέρωσης. Από την άλλη είναι αναμφισβήτητα πολύ σοβαρές και οι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των ενηλίκων αλλά και των μαθητών/τριών και γενικότερα στη διαδικασία της μάθησης. 

 

Σύμφωνα με έρευνες Πανεπιστημίων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φαίνεται ότι λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, μπορεί να προκληθούν βλάβες στο DNA, να προκληθεί εκφυλισμός των κυττάρων του νευρικού συστήματος, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος από την εκτεταμένη χρήση του για λευχαιμία, καρκίνο του εγκεφάλου και των ακουστικών πόρων. Οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί, όπως είναι τα παιδιά, λόγω του λιγότερο ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού συστήματος, είναι πιο ευάλωτοι στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.

 

Επίσης, η χρήση των κινητών δυσχεραίνει τη συναντησιακή σχέση των εκπαιδευτικών με τους μαθητές/τριες, αφού αποσπά την προσοχή και μειώνει τις δυνατότητες συγκέντρωσης και μάθησης. Προκαλεί αυξημένη ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους, κόπωση και συχνά διαταραχές στον ύπνο, πράγμα που έχει γενικότερες συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Αυξάνει το στρες και συχνά οδηγεί στον εθισμό. Λειτουργούν μάλιστα μονάδες απεξάρτησης από τη χρήση του κινητού και για ενηλίκους αλλά και για μαθητές/τριες. Έχει συνδεθεί, επίσης, με την ραγδαία αύξηση του ποσοστού εμφάνισης της κατάθλιψης (παγκοσμίως) στους εφήβους από το 2012 και μετά, από τότε δηλαδή που παρατηρείται η κυριαρχία των smartphones στην επικοινωνία και η επικράτηση των κοινωνικών τηλε-δικτύων.

 

Επιπρόσθετα, λόγω της συχνά αποστασιοποιημένης και απρόσωπης επικοινωνίας, που προωθεί, εμποδίζει την κοινωνικοποιητική διάσταση του σχολείου, την ανάπτυξη  διαπροσωπικών σχέσεων ανάμεσα στους μαθητές/τριες και ανάμεσα σε αυτούς και τους εκπαιδευτικούς. Εξάλλου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο παρενόχλησης, εκφοβισμού, γελοιοποίησης των άλλων, είτε αυτοί είναι μαθητές/τριες.

 

Επομένως: αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αποφευχθούν οι παραπάνω επιπτώσεις στο μετρό του δυνατού και λαμβάνοντας υπόψιν και την ανάλογη εγκύκλιο (Αρ.Πρωτ.Φ.25/103373/Δ1/22-06-2018/ΥΠΠΕΘ) διατυπώνεται η στάση που πρέπει να έχουμε απέναντι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου με συγκεκριμένο τρόπο.

 

Δεν επιτρέπεται η χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων αναπαραγωγής ήχου και εικόνας από τους μαθητές/τριες στους χώρους του σχολείου, όπως και κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (παραδείγματος χάρη επισκέψεις σε Μουσεία. Θα μπορούσε όμως να επιτραπεί η φωτογράφιση εκθεμάτων, εφόσον αυτή επιτρέπεται από το Μουσείο.). Μπορεί να επιτραπεί με την έγκριση των εκπαιδευτικών σε εκδρομές μονοήμερες ή πολυήμερες. Σε περίπτωση ανάγκης οι μαθητές/μαθήτριες, βεβαίως, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα του σχολείου και μάλιστα με τρόπο που διασφαλίζει το απόρρητο της επικοινωνίας (του μαθητή/τριας με τους δικούς του).

 

Κλείνοντας, σας ζητάμε να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή. Μία πρώτη σημαντική πρωτοβουλία από την πλευρά σας είναι να προσπαθήσετε να πείσετε τα παιδιά σας, έτσι ώστε να μην φέρνουν το κινητό τους στο σχολείο. Αν γίνεται αυτό, γιατί π.χ. το χρειάζονται μετά το σχολείο, να μη το χρησιμοποιούν, αλλά να βρίσκεται ασφαλισμένο π.χ. στην τσάντα τους. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας σας θα αποτελέσει ιδιαίτερα πολύτιμη συμβολή στην προστασία της υγείας των παιδιών σας και της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου μας.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.