Μελισσοκομική Δωδεκανήσου &  Αλευρόμυλοι «Τα Διμύλια»

Μελισσοκομική Δωδεκανήσου &  Αλευρόμυλοι «Τα Διμύλια»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Οικιακής Οικονομίας και ειδικότερα των ενοτήτων που σχετίζονται με τη διατροφή αλλά και με αφορμή το Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο «Διατροφή: βιολογική ανάγκη και στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού», οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α2 και Α4 συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου και στους  Αλευρόμυλους “Τα Διμύλια”. 

 

Τους μαθητές συνόδεψαν οι υπεύθυνες/-οι εκπαιδευτικοί Ρεΐση Φλώρα (ΠΕ02), Καραμανώλη Ειρήνη (ΠΕ02) και Οικονόμου Αθανάσιος (ΠΕ78).

 

Αρχικά, επισκέφτηκαν τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, όπου παρακολούθησαν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τη δομή της οικογένειας των μελισσών, το ρόλο του κάθε μέλους (βασίλισσας, κηφήνα, εργάτριας), τα θαυμαστά προϊόντα τους, μέλι, γύρη, κερί, πρόπολη, βασιλικό πολτό και τη συνεισφορά των μελισσών στην αναπαραγωγή όλων των φυτών στη φύση με τη διαδικασία της επικονίασης. Οι μαθητές επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον και υπέβαλλαν απανωτές ερωτήσεις στη συντονίστρια της συζήτησης. 

 


Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Μέλισσας, είδαν από κοντά ένα πέτρινο μελισσοκομείο, γνώρισαν τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι, έμαθαν για τους διάφορους τύπους των κυψελών, γνώρισαν τη θρεπτική αξία του μελιού και παρατήρησαν από κοντά τις μέλισσες μέσα σε διαφανείς κυψέλες. Επίσης, δοκίμασαν πολλά από τα προϊόντα που παράγονται από το μέλι, όπως λουκούμια, μελεκούνια και μπάρες. Τέλος, οργάνωσαν και πήραν συνέντευξη από μέλος του προσωπικού, την οποία και βιντεοσκόπησαν.

 

 

Ο δεύτερος προορισμός ήταν οι Αλευρόμυλοι “Τα Διμύλια” στο χωριό Διμυλιά. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που από το 1960 έως σήμερα εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής αλευριού και βιοτεχνία ζυμαρικών.  

 

 

Ο ιδιοκτήτης των Αλευρόμυλων, Χατζημανέττας Παναγιώτης, Τεχνολόγος Τροφίμων, με μεράκι και γνώση παρουσίασε ζωντανά και εξήγησε στους/στις μαθητές/-τριες όλα τα στάδια παρασκευής αλεύρων από το σιτάρι. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είδαν σε λειτουργία τις  καθετοποιημένες γραμμές παραγωγής άλεσης σιτηρών, έπιασαν στα χέρια τους το σκληρό σιτάρι και το μαλακό αλεύρι και δοκίμασαν όλοι να γυρίσουν τον παραδοσιακό χειροκίνητο αλευρόμυλο! Στην έξοδο έλαβαν ως δώρο συσκευασία με παραδοσιακά προϊόντα και γλυκίσματα από αγνά υλικά. Έβγαλαν φωτογραφίες μπροστά από τα τεράστια Σιλό (σύγχρονες αποθήκες) και αναλαμβάνοντας ρόλους συνεντευκτή και εικονοληπτών πήραν συνέντευξη από τον ιδιοκτήτη, υποβάλλοντας ουσιαστικές ερωτήσεις. 

 

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν μια όμορφη και επικερδή εμπειρία, αποκομίζοντας τα οφέλη της βιωματικής μάθησης.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.