Εκπαιδευτική επίσκεψη στο χωριό Ασκληπιείο

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο χωριό Ασκληπιείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και με σκοπό την προαγωγή και καλλιέργεια της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή μαθητές του 5ου Γυμνασίου Ρόδου στο χωριό Ασκληπιείο Νότιας Ρόδου.

 

Συγκεκριμένα, οι μαθητές επισκέφθηκαν τον ενοριακό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με αρχιτεκτονικό ρυθμό τύπου ελεύθερου σταυρού με τρούλο, του οποίου η πρώτη οικοδομική φάση τοποθετείται μεταξύ του 15ου και του 16ου αιώνα. Εκεί οι μαθητές θαύμασαν τις απαράμιλλου κάλλους τοιχογραφίες και το ενδιαφέρον τους στράφηκε ιδιαίτερα σε αυτές του αγιογράφου μοναχού Μιχαήλ από τη Χίο, ο οποίος κατά το β’ μισό του 17ου αιώνα εικονογράφησε το ναό με σκηνές αντλούμενες από το βιβλίο της Αποκάλυψης. Μάλιστα, η απόδοση των σκηνών αυτών αποτελεί μοναδική περίπτωση στα Δωδεκάνησα!

 

Η επίσκεψη συνεχίστηκε πλησίον του ναού στο εκκλησιαστικό μουσείο, όπου εκτίθενται ιερά σκεύη, όπως Άγια Δισκοπότηρα, θυμιατά, ιερά άμφια, λειτουργικά βιβλία, φορητές ξύλινες εικόνες, τα οποία αποτελούν κειμήλια άμεσα συνδεδεμένα με τον θρησκευτικό βίο του τόπου.

 

Τέλος, επισκέφθηκαν το λαογραφικό μουσείο, το οποίο φιλοξενείται στο παλαιό ελαιοτριβείο του χωριού. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά την έκθεση του παλαιού ελαιουργικού εξοπλισμού και ποικίλα άλλα αντικείμενα του παρελθόντος, συνυφασμένα με την καθημερινή αγροτική, οικογενειακή και συλλογική ζωή της κοινότητας του χωριού Ασκληπιείου. 

   

Ομολογουμένως, οι μαθητές έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, απόλαυσαν το “ταξίδι στο χρόνο”, καθώς γνώρισαν από κοντά αντικείμενα που σφράγισαν και καθρεφτίζουν τον πολιτισμό μας, τα οποία ως τώρα τους ήταν άγνωστα.

  

Την εκπαιδευτική επίσκεψη οργάνωσαν και συνόδευσαν ως υπεύθυνοι οι εκπαιδευτικοί κ. Κώτης Κωσταντίνος ΠΕ01, κ. Γούλα Γεωργία ΠΕ01 και κ. Πλαστρούγγης Εμμανουήλ ΠΕ03.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.