Όλοι Διαφορετικοί – όλοι Ίσοι

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 

 

 

 

 

 

 

 

Το σχολείο μας υλοποίησε σειρά αφιερωματικών δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος των δράσεων ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα ισότητας και συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, εκπαιδευτική και επαγγελματική ζωή. 

 

Τις δράσεις επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί του Τμήματος Ένταξης, κ. Κούκουλα Γεωργία (ΠΕ02), κ. Ρεΐση Φλώρα (ΠΕ02) και κ. Συριανίδης Ευστράτιος (ΠΕ04.1), σε συνεργασία με τα μέλη της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.), κ. Λουτσιού Ήρα, Ψυχολόγο και κ. Διακοδημητρίου Ελευθερία, Κοινωνική Λειτουργό.

 

Συγκεκριμένα, 

 

Τη Δευτέρα 04/12, στις τρεις πρώτες διδακτικές ώρες, προβλήθηκε η ταινία Wonder (το «Θαύμα»), την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου.  Ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνισαν η Ψυχολόγος και η Κοινωνική Λειτουργός της Ε.Δ.Υ.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την Τρίτη 05/12, στις τρεις πρώτες διδακτικές ώρες, οι μαθητές/-τριες των τμημάτων Α3, Α4, Β2 και Β5 παρακολούθησαν ψηφιακό υλικό, βίντεο και ταινίες μικρού μήκους σχετικές με την αναπηρία, τα οποία λειτούργησαν ως αφόρμηση για την ενεργητική εμπλοκή τους στο διάλογο και τις βιωματικές δράσεις που ακολούθησαν. Μέσα από δραστηριότητες δραματοποίησης (παιχνίδια ρόλων) τα παιδιά συνειδητοποίησαν τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με αναπηρία και την αναγκαιότητα για σεβασμό και αποδοχή. Τις δράσεις συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί του Τμήματος Ένταξης. 

 

 

 

 

 

 

 

Εμπνευσμένοι από τις παραπάνω δράσεις, οι μαθητές/τριες του Γ3, με την καθοδήγηση της Φιλολόγου Ευστρατίας Σαχλού, παρήγαγαν πολυτροπικό υλικό με λόγο πρωτότυπο και ζωγραφιές αυθεντικές. Επίσης, οι μαθητές/τριες του Γ2, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Εικαστικών,  κ. Μαυροπούλου Ευδοκίας, αποτύπωσαν σε χαρτί αποφθεγματικές φράσεις που συνοψίζουν τα μηνύματα της αποδοχής, της συμπερίληψης και του αλληλοσεβασμού. Ύστερα, πλαστικοποίησαν τις φράσεις τους και τις επικόλλησαν στα ρίχτια των σκαλοπατιών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλοι οι μαθητές/τριες αντιλήφθηκαν πλήρως την ουσία αυτών των εκδηλώσεων, όπως συνοψίζεται στην αποφθεγματική φράση «Όλοι Διαφορετικοί – όλοι Ίσοι», την οποία και αποτύπωσαν ομαδικά με τα χέρια τους, ακολουθώντας τον κώδικα της Νοηματικής Γλώσσας! 

 

 

Ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της δρασης_Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.