Αντιφατικές όψεις της Ελλάδας

© Αλεξιάδου  Δήμητρα, Γ1

 

 

 

 

Αντιφατικές όψεις της Ελλάδας 

 

Η Ελλάδα είναι μία πανέμορφη χώρα με πολλές θετικές αλλά και αρκετές αρνητικές όψεις οι οποίες δεν την κολακεύουν. Οπωσδήποτε, μερικές από τις θετικές της όψεις αποτελούν ο εθελοντισμός, η φιλοξενία, ο πολιτισμός της και η προσφορά της στην επιστήμη, ενώ, κάποιες αρνητικές όψεις της αφορούν την υπερκατανάλωση, την ξενομανία, την ξενοφοβία και το εύκολο κέρδος.

 

 Οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια έχουν αναπτύξει έναν λαμπρό πολιτισμό που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Έκαναν τεράστιες ανακαλύψεις στην επιστήμη και αξιοθαύμαστα έργα στην τέχνη. Βέβαια, αυτό ακριβώς το γεγονός μερικές φορές δελεάζει τους Έλληνες, με αποτέλεσμα να γίνονται φιλοκερδείς και να εκμεταλλεύονται τον ελληνικό πολιτισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό. Κάνουν επίδειξη των αγαθών τους, δίνουν μεγάλη έμφαση στην ύλη, εκμεταλλεύονται την ιστορία της Ελλάδας, νοθεύοντας κάποιες φορές τον αυθεντικό ελληνικό πολιτισμό με ξένα στοιχεία, αποσκοπώντας στο εύκολο κέρδος.

 

pastedGraphic.png

Κολάζ: Σεβαστιανή Αυγουστάκη, Δέσποινα Χατζησάββα, Γ1

 

Παρά ταύτα,  οι πολίτες της Ελλάδας είναι πολύ φιλόξενοι και αυτό το δείχνουν με πράξεις. Οργανώνουν εθελοντικές οργανώσεις και βοηθάνε τον κόσμο που έχει ανάγκη από στέγη, φάρμακα, φαγητό, ψυχολογική υποστήριξη και ιατρική περίθαλψη. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα για την ελληνική φιλοξενία και τον εθελοντισμό αποτελούν οι πυρκαγιές στη Ρόδο το καλοκαίρι του 2023. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού φιλοξένησαν κόσμο στα σπίτια τους ή συνέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, χωρίς να περιμένουν ανταμοιβή.

 

 Άλλες αρνητικές όψεις της Ελλάδας αποτελούν η ξενομανία, η υπερκατανάλωση και η ξενοφοβία. Συνήθως, οι Έλληνες επηρεάζονται εύκολα από «πιασάρικες» διαφημίσεις και καταφεύγουν στην υπερκατανάλωση. Επίσης, διακρίνονται από μία έντονη ξενομανία, αγοράζουν ξένα προϊόντα, υποστηρίζουν ξένες βιομηχανίες και δε βοηθούν τις τοπικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, αρκετοί Έλληνες δεν αποδέχονται το διαφορετικό και αυτό τους κάνει ρατσιστές. Αν κάποιος προέρχεται από άλλη χώρα ή έχει διαφορετική θρησκεία, δύσκολα γίνεται –τουλάχιστον, ακόμα⸺ αποδεκτός στην Ελλάδα.

 

pastedGraphic.png

Κολάζ: Γεωργία Καπερώνη, Γ1

 

Συνοψίζοντας, η Ελλάδα είναι μία αξιοθαύμαστη χώρα, με λαμπρό πολιτισμό και καλόκαρδους πολίτες. Ωστόσο, καλό θα ήταν οι Έλληνες να προσπαθήσουν να αναπτύξουν περισσότερο τα θετικά χαρακτηριστικά της χώρας τους, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις όποιες αρνητικές όψεις, όπως είναι ο ρατσισμός, ο ανταγωνισμός και η υπερκατανάλωση. Θα καταφέρουν να το κάνουν άραγε αυτό οι νέες γενιές των Ελλήνων τα επόμενα χρόνια; 

 

Εικόνα ανακτημένη στις 24/01/2024 από τον διαδικτυακό τόπο:

https://www.facebook.com/hellaspage/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *