Μία γλώσσα ένας κόσμος

© Αυγουστάκη Σεβαστιανή, Γ1

 

 

 

 

 

 

 

Μία γλώσσα ένας κόσμος

 

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερος κόσμος τείνει να μαθαίνει ξένες γλώσσες. Στην αρχή ήταν μόνο η Αγγλική, έπειτα η  Γερμανική και η Γαλλική και στη  σημερινή εποχή όλες. Πλέον, θεωρούμε τη γνώση της Αγγλικής Γλώσσας αυτονόητη, εφόσον προσπαθώντας να εξελιχθούμε, καταλάβαμε ότι η δεξιότητα να μπορείς να επικοινωνείς σε άλλες γλώσσες είναι απαραίτητη και έχει πολλά οφέλη, κυρίως για τους νέους. 

 

 

 

Ένας λόγος για τον οποίο η γλωσσομάθεια θεωρείται απαραίτητη είναι η επικοινωνία μας με τους ξένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ειδικά στη χώρα μας που την επισκέπτεται πλήθος κόσμου από άλλους τόπους, χρειάζεται να γνωρίζουμε τουλάχιστον Αγγλικά,  ώστε να μπορούμε να συνεννοηθούμε μαζί τους,  σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να τους μιλήσουμε, ή ακόμη και αν βρεθούμε στην θέση τους να μπορούμε να έχουμε μία κατανοητή συζήτηση. Αναφορικά με αυτό, οι λαοί σήμερα δεν ζουν αποκλεισμένοι ο ένας από τον άλλο, οι πολίτες διαφορετικών τόπων επισκέπτονται άλλες χώρες για λόγους επαγγελματικούς ή τουριστικούς. Η διευκόλυνση μετακίνησης που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία πολλών αλλοδαπών στη χώρα μας.

 

Έπειτα, με την παγκοσμιοποίηση η γλωσσομάθεια έχει επεκταθεί σε όλους τους τομείς (οικονομία, εμπόριο, πολιτισμός, πληροφόρηση). Επομένως, οι νέοι πολίτες θα πρέπει να συμβιβάζονται με τις συνθήκες και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, που απαιτούν τη γνώση των ξένων γλωσσών και την καθημερινή χρήση τους. Ειδικά την εποχή της τεχνολογίας, τα Αγγλικά  είναι απαραίτητα, αφού έχουν χαρακτηριστεί από ειδικούς ως επικρατούσα γλώσσα συνεννόησης (lingua franca). Εξάλλου, η καθημερινή χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών εξυπηρετεί καλύτερα τους σκοπούς μας, όταν χρησιμοποιούνται στην Αγγλική γλώσσα, δηλαδή θα λέγαμε πως η ηλεκτρονική επικοινωνία αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο η χρήση ξένων γλωσσών κρίνεται σήμερα απαραίτητη. Επιπροσθέτως, η γλωσσομάθεια είναι χρήσιμη στην αγορά εργασίας και στην επαγγελματική αποκατάσταση, με δεδομένο ότι συνιστά μία δεξιότητα που θεωρείται δεδομένη, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.   

 

 

Εκτός από το ότι η γνώση ξένων γλωσσών είναι χρήσιμη στην καθημερινότητά μας, η γλωσσομάθεια είναι σημαντική  σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Οι πανεπιστημιακές σπουδές απαιτούν χρήση ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, αφού αρκετοί όροι σε διάφορες επιστήμες  είναι αγγλικοί ή γαλλικοί. Παραδείγματος χάρη, στα μαθήματα θετικών επιστημών ο συμβολισμός  στοιχείων απεικονίζεται με χαρακτήρες από το λατινικό αλφάβητο. Τέλος, μαθαίνοντας μία ξένη γλώσσα  αξιολογούμε καλύτερα τη δική μας γλώσσα και τον  δικό μας πολιτισμό. Έτσι, έχουμε την ικανότητα να κατανοήσουμε από πού προέρχονται λέξεις από τη γλώσσα που μιλούμε στη χώρα μας, τις οποίες χρησιμοποιούμε τόσο στην καθημερινότητά μας  όσο και σε πιο απαιτητικά επικοινωνιακά περιβάλλοντα.

 

Μελετώντας τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω καταλαβαίνουμε πως η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη στον σύγχρονο νέο και σίγουρα αξίζει τον κόπο οι νέες γενιές να αφιερώνουν χρόνο στην εκμάθησή τους, γιατί, όπως είπε και ο Γκαίτε: «Όποιος δεν ξέρει ξένες γλώσσες, δεν γνωρίζει τίποτα από τη δική του»

 

Εικόνες ανακτημένες στις 24/01/2024 από τους διαδικτυακούς τόπους:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *