Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

© Κανέλλου Παρασκευή, Α1

 

 

 

 

 

 

 

Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

Συνέντευξη της ψυχολόγου κ. Θεοχάρη Βάλλιας από τη μαθήτρια της Α’ τάξης Κανέλλου Παρασκευή, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού.

 

  • Στο επάγγελμά σας αντιμετωπίζετε πολλά περιστατικά που αφορούν την καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών;

Το επάγγελμα του ψυχολόγου ή του κοινωνικού λειτουργού συχνά αντιμετωπίζει φαινόμενα όπως η καταπάτηση παιδικών δικαιωμάτων. Στην χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα στο νησί μας τη Ρόδο, λόγω του πολιτεύματος, του επιπέδου μόρφωσης αλλά και του οικονομικού επιπέδου της κοινωνίας, αυτές οι καταστάσεις φαίνεται να μην είναι συχνό φαινόμενο. Παρ΄όλα αυτά, δυστυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις.

 

  • Ποια δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται συνήθως;

Τα πιο συχνά δικαιώματα που φαίνεται να παραβιάζονται είναι η παιδική εργασία και συνεπώς η κακομεταχείριση των παιδιών. Το συγκεκριμένο φαινόμενο συνήθως προκύπτει από οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και έτσι αναγκάζουν κάθε μέλος της οικογένειας να δουλέψει. Αυτό πολλές φορές συνεπάγεται πως καταπατάται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στο παιχνίδι αλλά και στην ελευθερία της βούλησης των παιδιών.

 

 

  • Ποιοι ευθύνονται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων;

Οι ευθύνες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού σε μια κοινωνία δεν προκύπτουν συνήθως από ένα μέρος αλλά από πολλά. Σημαντικό ρόλο παίζει το κράτος και πώς αυτό έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και παροχές. Ακόμα το κράτος πρέπει να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι και η καταπάτησή τους να έχει συνέπειες. Σημαντικό ρολό, επίσης, έχει η οικογένεια και πόσο οι γονείς υποστηρίζουν τα δικαιώματα των παιδιών τους.

 

  • Πώς διαχειρίζεστε αυτά τα προβλήματα;

Όταν οι ψυχολόγοι αντιμετωπίζουν καταστάσεις καταπάτησης δικαιωμάτων του παιδιού, συνήθως μιλάνε με την οικογένεια του παιδιού, ή σε άλλες περιπτώσεις απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές.

 

  • Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά;

Τα παιδιά θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως ισάξια μέλη της κοινωνίας, χωρίς λιγότερα δικαιώματα από ότι ενός ενηλίκου.

 

Αφίσα της μαθήτριας Γιακουμάκη Ευφροσύνης, Α1

 

Εικόνες ανακτημένες στις 25/01/2024 από τους διαδικτυακούς τόπους:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *