Σχετικά με τη διενέργεια streptest και στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις

Σχετικά με τη διενέργεια streptest και στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις

 

 

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

Αξιότιμες Κυρίες,

 

Έχουν αναφέρει ιατροί ότι ορισμένοι εκπαιδευτικοί καθώς και γονείς, προτρέπουν τους μαθητές να προβούν σε streptest όταν εκείνοι παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα ή αν μάθουν πως κάποιος συμμαθητής τους νόσησε από κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, ενώ δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα.

 

Αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης πρακτικής, η οποία στερείται επιστημονικού ερείσματος, είναι να παρουσιάζονται θετικά strep-test σε ασυμπτωματικά παιδιά με αποτέλεσμα να γίνεται άσκοπη και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

 

Η αντίληψη ότι η λήψη δείγματος για το streptest για τη διάγνωση του στρεπτόκοκκου είναι ίδια με τη λογική της διενέργειας του selftest κατά της Covid-19 είναι εντελώς λανθασμένη και ανυπόστατη.

 

Κανένα μεμονωμένο σύμπτωμα δεν προσδιορίζει αξιόπιστα τη φαρυγγίτιδα από Στρεπτόκοκκο σε παιδιά με πονόλαιμο ή ερεθισμένο φάρυγγα.

 

Η διενέργεια streptest πρέπει να πραγματοποιείται από ιατρό, διότι είναι ο μόνος που γνωρίζει πώς θα λαμβάνεται σωστά το δείγμα και μπορεί να αξιολογήσει αν το παιδί πάσχει από στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα ή αν πρόκειται για ιογενή φαρυγγοαμυγδαλίτιδα.

 

Σε ένα μικρό ποσοστό παιδιών και ενηλίκων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή στο δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς όμως να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του μικροβίου.

 

Από την άλλη, μπορεί ένα παιδί να νοσεί από στρεπτοκοκκική λοίμωξη και επειδή το strep-test δεν βγήκε θετικό (πιθανόν από λάθος λήψη), να καθησυχάσουν οι γονείς και να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι την ιατρική αξιολόγηση και αντιμετώπιση.

 

Εξάλλου, η κλινική εικόνα την οποία θα αξιολογήσει ο θεράπων ιατρός είναι περισσότερο σημαντική και από τη διενέργεια streptest. Τέλος, ο ιατρός θα αποφασίσει αν στο παιδί πρέπει να χορηγηθεί ή όχι αντιβίωση, καθώς ως γνωστόν η συνταγογράφηση πραγματοποιείται μόνο από ιατρό.

 

Να σημειωθεί ότι βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ και του Υπουργείο Υγείας αναφέρεται ότι αν σε σχολική μονάδα εντοπισθεί μεμονωμένο κρούσμα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου δεν συνιστάται ως διαδικασία ρουτίνας ο μαζικός έλεγχος των επαφών με ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου (streptest), καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και η χορήγηση χημειοπροφύλαξης στις στενές επαφές.

 

Σε περίπτωση δύο ή και περισσότερων κρουσμάτων σε σχολική μονάδα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών ή περιστατικού διεισδυτικού στρεπτόκοκκου σε συνδυασμό με κρούσματα, η χορήγηση χημειοπροφύλαξης στις στενές επαφές μπορεί να εξεταστεί σε ορισμένες περιπτώσεις, με βάση την εκτίμηση κινδύνου. Ο μαζικός έλεγχος των παιδιών με ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου δε συνιστάται ως έλεγχος ρουτίνας.

Η λήψη μέτρων Δημόσιας Υγείας που προλαμβάνουν τη διασπορά των παθογόνων στις σχολικές μονάδες έχει ιδιαίτερη σημασία.

 

Τέτοια μέτρα είναι:

  • Η απομόνωση του κρούσματος στρεπτοκοκκικής λοίμωξης τουλάχιστον για 24 ώρες μετά την έναρξη αντιμικροβιακής αγωγής.
  • Τα μέτρα ατομικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
  • Τα συνήθη μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης των επιφανειών και αντικειμένων/ παιχνιδιών που χρησιμοποιούνται
  • Ο σωστός αερισμός των χώρων των σχολικών μονάδων.

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.