Τα παιδικά δικαιώματα καταπατούνται;

© Ευσταθιάδης Βαγγέλης, Α2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα παιδικά δικαιώματα καταπατούνται;

 

Συνέντευξη από τον αστυνομικό κ. Στράτο Ευσταθιάδη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού.

 Σήμερα, 20 Νοεμβρίου, είναι η παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού. Ωστόσο παρά τις διακηρύξεις και τα διεθνή κείμενα για την προστασία των παιδιών, εξακολουθούν να υποφέρουν.

 

Ποια προβλήματα πιστεύετε ότι αντιμετωπίζουν τα παιδιά σήμερα στη χώρα μας;

– Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η παιδική εργασία και εκμετάλλευση. Παρατηρούμε ότι πολλά παιδιά είτε γιατί είναι ορφανά είτε γιατί οι γονείς τους είναι πολύ φτωχοί, αναγκάζονται από πολύ μικρή ηλικία να εργαστούν προκειμένου να βοηθήσουν την οικογένεια ή απλά να επιβιώσουν. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι να στερούνται τη μόρφωση αλλά και άλλες χαρές της παιδικής ηλικίας.

 

 

Πιστεύετε ότι γίνονται προσπάθειες από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης;

– Σε αυτό το θέμα δεν πιστεύω ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες από την Πολιτεία.Ίσωςκάποιες κοινωνικές οργανώσεις είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες.

 

Εσείς έχετε αντιμετωπίσει περιστατικά που αφορούν την καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών;

– Ναι, έχω αντιμετωπίσει τέτοιου είδους περιστατικά. Πρόκειται για εκμετάλλευση παιδιών κυρίως Ρομά που τα βάζουν οι γονείς τους να επαιτούν με σκοπό το κέρδος.

 

Πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα παιδιά;

– Στο συγκεκριμένο πρόβλημα θεωρώ ότι η Πρόνοια θα έπρεπε να αναλαμβάνει την επιμέλεια αυτών των παιδιών. Δυστυχώς, όμως σήμερα δεν υπάρχει τέτοια υπηρεσία στη Ρόδο που να ασχολείται με αυτό το πρόβλημα.

 

Εικόνες ανακτημένες στις 25/01/2024 από τους διαδικτυακούς τόπους:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *