Παιδικός Διαβήτης

© Μιχαλαριά Κωνσταντιάννα, Α4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παιδικός Διαβήτης

 

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης
Το φαγητό που τρώμε έχει μέσα σάκχαρο (γλυκόζη). Ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να παίρνει τη γλυκόζη και να τη χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας. Είναι λοιπόν στην ουσία η γλυκόζη το “καύσιμο” για τον οργανισμό μας. Χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να κινηθούμε, να διαβάσουμε, να παίξουμε, να αναπνέουμε και γενικά χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει ούτε ζωή. Η γλυκόζη όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνη της. Χρειάζεται μια ορμόνη που λέγεται ινσουλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη μέσα στα κύτταρα του οργανισμού. Η ινσουλίνη παράγεται από ένα μεγάλο όργανο που βρίσκεται κοντά στο στομάχι και λέγεται πάγκρεας.

 

Ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά

 

 

Ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά είναι η δεύτερη πιο συχνή χρόνια νόσος. Κάθε χρόνο περισσότερα από 96.000 παιδιά στον κόσμο κάτω των 15 ετών εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη. Στην Ελλάδα αναφέρονται 7-10 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 ανά 10.000 παιδιά κάτω των 15 ετών ετησίως.

 

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που οφείλεται στην καταστροφή κυττάρων του παγκρέατος τα οποία παράγουν ινσουλίνη, από αντισώματα που παράγει το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι ασθενείς εμφανίζουν έλλειψη ινσουλίνης σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 2, όπου οι ασθενείς εμφανίζουν αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης.

 

Συχνά συμπτώματα των παιδιών που εμφανίζουν διαβήτη τύπου 1 είναι η πολυουρία, η πολυδιψία, απώλεια βάρους παρά το έντονο αίσθημα πείνας, αδυναμία και εύκολη κόπωση, κοιλιακά άλγη.

 

Αν το παιδί παρουσιάζει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να εξεταστεί ιατρικά και να γίνει ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος.

     

Ποια η θεραπεία και πώς αντιμετωπίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης;
Ο σακχαρώδης διαβήτης δυστυχώς ακόμη δεν θεραπεύεται. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι η σωστή ρύθμιση του επιπέδου της γλυκόζης αίματος χορηγώντας την κατάλληλη ινσουλίνη και ακολουθώντας την ανάλογη δίαιτα.         

         

Η καθημερινή χορήγηση της ινσουλίνης προϋποθέτει και καθημερινά τρυπήματα του σώματος του παιδιού. Ευτυχώς ο καινούριος τρόπος χορήγησης της ινσουλίνης με τα “πενάκια” είναι σχεδόν ανώδυνος. Η ινσουλίνη βρίσκεται σε ένα στυλό. Οι γονείς ή το παιδί μπορούν εύκολα να ρυθμίσουν την δόση της ινσουλίνης, που έχει εισηγηθεί ο γιατρός να δοθεί στο παιδί, και με ένα γρήγορο τσίμπημα χορηγείται η ινσουλίνη στο παιδί.

 

Οι επιστήμονες εργάζονται ήδη στην παραγωγή σκευασμάτων για την χορήγηση ινσουλίνης χωρίς τρυπήματα όπως είναι το χάπι και τα σπρέι. Η ποιότητα της ινσουλίνης έχει βελτιωθεί σημαντικά αφού πλέον όλες οι ινσουλίνες κατασκευάζονται με ειδική τεχνική και δεν είναι το αποτέλεσμα επεξεργασίας ινσουλίνης ζώων.

 

Επίσης, κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορες μορφές ινσουλίνης ανάλογα με την διάρκεια δράσης τους και έτσι δίνουν την δυνατότητα στον γιατρό  να επιχειρήσει ρύθμιση του διαβήτη με λιγότερα τρυπήματα. Οι στόχοι της θεραπείας είναι από τη μια να εξασφαλίσει στα παιδιά που ακόμα βρίσκονται στην ανάπτυξή τους, φυσιολογική αύξηση, διάπλαση και συμμετοχή σε όσες δραστηριότητες τα ευχαριστούν και από την άλλη η αποφυγή των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

 

Αφίσα του μαθητή Παπαμάρκου Νικόλαου, Α4

 

Εικόνες ανακτημένες στις 25/01/2024 από τον διαδικτυακό τόπο:

                                                                         

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *